Opublikowany przez: Monika C. 2018-10-19 12:19:55
Autor zdjęcia/źródło: Kurkuma @unsplash
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które powstają w wyniku stresu, przewlekłych chorób oraz w trakcie intensywnej aktywności fizycznej i umysłowej.
Kurkumina – składnik aktywny kurkumy, posiada liczne, potwierdzone badaniami właściwości lecznicze:
łagodzi stany zapalne towarzyszące chorobom autoimmunologicznym, m.in. Hashimoto, reumatoidalnemu zapaleniu stawów czy chorobie Leśniowskiego-Crohna,
stymuluje produkcję glutationu, najsilniejszego ludzkiego antyoksydantu,
pomaga w profilaktyce i leczeniu nowotworów, m.in. okrężnicy, piersi, prostaty i wątroby,
wspomaga radio- i chemioterapię, łagodzi ostre reakcje zapalne podczas leczenia, m.in. zapalenia skóry i błony śluzowej,
prowadzone są badania nad jej skutecznością w przeciwdziałaniu rozwoju choroby Alzheimera,
łagodzi bóle menstruacyjne,
poprawia koncentrację i zmniejsza stany lękowe
wspiera pracę wątroby,
chroni układ sercowo-naczyniowy przed szkodliwym działaniem cukrzycy,
wspiera układ odpornościowy,
podnosi poziom testosteronu przez co korzystnie wpływa na libido i jakość nasienia,
pomaga w usuwaniu metali ciężkich z organizmu,
przyspiesza metabolizm.
Kurkumina w organizmie zazwyczaj działa przez około godzinę, jednak połączenie jej z pieprzem, zawierającym piperynę, znacząco wydłuża i poprawia jej wchłanianie. Kurkumę można dodawać do potraw, ale również przygotowywać z niej smaczny, przeciwzapalny napój, który wesprze odporność organizmu oraz pozwoli wykorzystać jak najwięcej przeciwzapalnych właściwości kurkuminy.
Przepis na zdrowy napar z kurkumy:
Składniki na 1 porcję:
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy lub 4 plasterki świeżego kłącza kurkumy,
1 łyżeczka sproszkowanego lub 3 plastry świeżego imbiru,
szczypta pieprzu,
szczypta cynamonu,
sok z 1 cytryny,
słodzik do smaku np. stewia, miód, syrop klonowy,
1 szklanka filtrowanej, ciepłej wody
Wszystkie przyprawy wsyp do kubka, wlej ciepłą wodę (pamiętaj, aby to nie był wrzątek, najlepiej woda w temperaturze 70 st.), dodaj sok z cytryny i miód. Wymieszaj składniki i wypij na zdrowie.
Autor: Karina Słota
Dietetyk MedFood, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Specjalizuję się w prowadzeniu pacjentów zmagających się z nadwagą, zaburzeniami metabolicznymi, insulinoopornością, nietolerancjami pokarmowymi oraz chorobami układu immunologicznego m.in. Hashimoto, Graves-Basedow, reumatoidalnym zapaleniem stawów i celiakią. Plany żywieniowe dobieram w sposób indywidualny i opieram je o szczegółowy wywiad z pacjentem oraz badania laboratoryjne.Swoją wiedzę sukcesywnie poszerzam uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach oraz na co dzień czytając opracowania związane z dietetyką. Wierzę, że dieta to nie tylko krótkotrwała zmiana nawyków żywieniowych, ale przede wszystkim nowy styl życia, w którym jednocześnie dbamy o prawidłowy jadłospis, odpowiednią ilość i jakość snu, aktywność fizyczną oraz wewnętrzną harmonię.
Moja pasja stała się moją pracą, dlatego w wolnym czasie rozwijam swoje zdolności kulinarnie wymyślając zdrowe odpowiedniki popularnych słodkości.
Więcej na medfood.com.pl
Bibliografia:
Wentz, I., Hashimoto, jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie
Romm, A., Plan ratunkowy dla tarczycy i nadnerczy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30321530
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30311565
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30317564
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30320490
CZYTAJ TEŻ:
>>> Selen na zdrowie - mikropierwiastek, makro działanie
>>> Jak skutecznie zmienić złe nawyki żywieniowe: radzi DIETETYK
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.